Air France je nacionalna avio kompanija Francuske. To je jedna od najvećih i najpoznatijih svetskih avio kompanija. Deo je Air France – KLM grupacije. Air France – KLM je na prvom mestu po veličini flote, prihodima od avio saobraćaja i po preletenim putničkim miljama. Osnivač je jake avioalijanse Sky Team.

Sky Team je jedna od tri najveće globalne avio alijanse zasnovana je na veoma bliskoj saradnji 13 avio kompanija među kojima su i Alitalia, Aeroflot, Czech Airlines, Delta Air Lines, Aeromexico, Korean Air, Air Europa, China Southern Airlines, Kenya Airways… Sky Team leti na preko 900 odredišta. Preveze 462 miliona putnika godišnje sa ukupno 3000 aviona.

Kroz Sky Team alijansu Air France je značajno prisutan i na ostalim globalnim čvorištima kao što je aerodrom New York – JFK, aerodrom Moskva – Šeremetjevo, aerodrom Rim – Fiumicino, aerodrom Prag, aerodrom Madrid i sl.

Zajedno sa Delta Air Lines, partnerskom avio kompanijom iz Sky Team alijanse, Air France je uspostavio tzv. transatlantske letove.

Air France, zajedno sa KLM -om pokriva doslovno celu planetu. Letovi su međusobno podeljeni tako da na 70 procenata dugolinijskih odredišta leti samo jedna od kompanija kao i na 60 procenata srednjelinijskih odredišta.

Air France leti na relaciji Pariz – Beograd (Aerodrom Nikola Tesla BEG – aerodrom Šarl de Gol CDG). Pored svog direktnog leta, Air France u saradnji sa srpskom nacionalnom avio kompanijom Air Serbia,  odrzava direktan let do Pariza.

Air France ima direktne domaće i međunarodne redovne letove (putničke i cargo) do 244 odredišta širom planete. Glavne baze su Aerodrom Pariz Orli, Aerodrom Pariz Šarl de Gol, i Aerodrom Lion (kada je u pitanju domaći avio saobraćaj) a kada je u pitanju Air France KLM avio kompanija, bazama se smatraju aerodrom Pariz – Šarl de Gol i Aerodrom Amsterdam – Schiphol.

Prosečna starost aviona u floti iznosi 10 godina. Flota je sastavljena od modela aviona: Airbus A330/340, Boeing B777 i Airbus A380.

Air France-ovu flotu čini čak 413 aviona od čega 150 aviona pod oznakama aviokompanija koje su u vlasništvu Air France-a. Dve trećine aviona nalazi se u vlasništvu avio kompanije a jedna trećina je iznajmljena.

Air France je, pored British Airways-a, vlasnik i čuvenih supersoničnih aviona tipa Konkord (Concorde), ali su oni 2003. godine povučeni iz redovnog saobraćaja.