Zagreb – Kopenhagen

Do najstarije monarhije na svetu možete doći najlakše ukoliko se odlučite za kupovinu avio karte Beograd – Kopenhagen. Ovaj bajkoviti grad, kaldrmisanih ulica, sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnima. Pođite u pohode Andersenu i “Maloj sireni”, uživajte u pričama o hrabrim Vikinzima i svakako se opustite uz dobro dansko pecivo i još bolje pivo!

KRALJEVSKI GRAD IZ BAJKE

AVIO KARTA PODGORICA – KOPENHAGEN

Do najstarije monarhije na svetu možete doći najlakše ukoliko se odlučite za kupovinu avio karte Beograd – Kopenhagen. Ovaj bajkoviti grad, kaldrmisanih ulica, sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnima. Pođite u pohode Andersenu i “Maloj sireni”, uživajte u pričama o hrabrim Vikinzima i svakako se opustite uz dobro dansko pecivo i još bolje pivo!

PUTOVANJE U KOPENHAGEN

Uzmite nekoliko slobodnih dana i isplanirajte lepo putovanje, na primer, od srede do nedelje, u glavni grad Danske. Avio karta Podgorica – Kopenhagen može da se uzme upravo u navedenim danima sa uslugom direktnog leta, tako da za samo dva sata putovanja Vaše bajkovita avantura može da počne.

Grad osnovan pre hiljadu godina, predstavlja najstariju modernu monarhiju Evrope. Bio je i ostao kraljevski, ponosit, lep, živopisan i gostoljubiv.

Kada su slovenski pirati pljačkali i napadali ove obale tokom XII veka, naveli su lokalce, predvođene biskupom Absalonom, da na ostrvcu Slotsholmen unutar luke podignu utvrđenje, koje i dan danas postoji, braneći Dansku, ali na moderan način – ovde je danas Danski parlament. Grad “København” (køber na danskom znači trgovac, a havn luka) postepeno se proširio severno od Slotsholmena, i to zahvaljujući novcu koji je dolazio od ribolova. Kristijan IV, kralj Danske koji je vladao od kraja XVI do polovine XVII veka, transformisao je Kopenhagen u modernu prestonicu. Odatle je kontrolisao veliki deo Skandinavije, a tokom njegove vladavine podignute su neke od građevina, koje i danas krase ovaj grad. Jedna od njih je Rosenborg slot, dvorac u holandskom renesansnom stilu, smešten u parku Kongens Have (Kraljev park).  U dvorcu možete uživati u pogledu na mermerne i oslikane tavanice, pozlaćena ogledala, holandske tapiserije, srebrne lavove, zlatno posuđe…. A posebno interesantna je Kraljevska riznica, u podrumu dvorca, sa draguljima danske krune.

Kopenhagen obiluje muzejima sa kvalitetnim postavkama, a jedan od najboljih je Nacionalni muzej, posvećen razvoju ove oblasti još od paleolita, preko ostataka iz bronzanog doba, kao što su hrastovi kovčezi, muzičke horne, nadgrobne ploče…, potom vikinško oružje i drugi značajni predmeti koji su priradali ovim slavnim pljačkašima i gusarima, koji su pet vekova pre Kolumba dospeli na obale Amerike. Danska nacionalna galerija poseduje slike i svetski poznatih savremenih umetnika kao što su Pikaso i Munk. Gliptoteka poseduje impresivnu kolekciju etrurskih umetnina, slike francuskih i danskih slikara iz XVIII i XIX veka, sa posebnim osvrtom na Gogenove slike, kao i skulpture koje pokrivaju period od pet milenijuma, sa nekoliko desetina Rodenovih skulptura.

Svakako utrošite malo vremena na obilazak Latinskog kvarta i Kristijanije, dva specifična dela grada koji će Vas sigurno impresionirati. Latinski kvart, sa svojim uskim ulicama, odvešće Vas do Univerziteta, Biblioteke i katedrale Von Frue Kirke, u neoklasičnom stilu iz XIX veka sa upečatljivim statuama Hrista i dvanaest apostola. Četvrt Kristijanija je nastala  ‘70-ih godina kao hipi komuna, gde su beskućnici i mladi ljudi nemajući da plate visoke stanarine i poreze osnovali državu u državi sa sopstvenim pravilima i uređenjem. Danas ovde živi oko hiljadu stanovnika i svako može da zatraži stan. Ne plaćaju porez na zgradu i kuće, već samo na zemljište. Četvrt je zanimljiva, jer predstavlja istorijski kvart ispresecan kanalima, a ovde se može slobodno kupovati hašiš, uz dozvolu državnih organa…  Svoju posetu možete upotpuniti šetnjom pored kanala, gde ima obilje prijatnih kafea.  Blizu Kristijanije je crkva koja datira od XVII veka Vor Frelsers Kirke , a sa koje se pruža spektakularan pogled na Kopenhagen i Švedsku, koja je preko puta.

Nezaobilazan je i Amalienborg, mesto gde kraljevska porodica živi od kraja XVIII veka, a koja se sastoji od četiri zdanja oko centralnog trga, koju čuvaju stražari čija je ceremonijalna smena svakog dana u podne. Ukoliko se odlučite za obilazak, turistima je na raspolaganju unutrašnjost severozapadnog zdanja i radna soba koju su koristila tri kralja.

Park Tivoli je najidealnija lokacija za oproštaj od Kopenhagena, jer ovo je jedan od najčuvenijih, najboljih i najlepših zabavnih parkova u Evropi. Sa 40 restorana i 28 zabavnih sprava nađe se za svakog po nešto. Nakon ovog avanturističkog povratka u detinjstvo, prošetajte do statue Male sirene, simbola Kopenhagena. Naizgled ne tako impresivna statua, predstavlja sirenu koja tužno čeka svog princa. Lepota same priče i to što statua pored simbola grada je simbol velike ljubavi i vere čine ovaj spomenik vrednim svake pažnje.

AVIO KARTA PODGORICA – KOPENHAGEN

Avio karta Podgorica – Kopenhagen može da se kupi već po ceni od oko 145 eura. Avio karta Podgorica – Kopenhagen može da se uzme i sa uslugom direktnog leta (bez presedanja), a ovakvu vrstu karata nudi jedino Airserbia sredom, petkom, subotom i nedeljom. Cena ovakve avio karte Beograd – Kopenhagen iznosi od 220 eura. Avio karta Beograd – Kopenhagen je na raspolaganju svih sedam dana u nedelji, sa presedanjem. Ukoliko samostalno pretražujete ponude, oznaka aerodroma je CPH, a Kopenhagen pišete: Copenhagen

Međunarodni aerodrom Kopenhagen  je glavni aerodrom Danske. Nalazi se na ostrvu Amager, na oko 8km od centra Kopenhagena. Nekadašnji naziv aerodroma je bio Kastrup, jer je smešten u istoimenom gradiću. Aerodrom je i glavno sedište avio kompanija Scandinavian Airlines i Sterling.  Sa aerodroma lete 63 avio kompanije ka 110 destinacija u svetu. Godišnje kroz aerodrom prođe oko 25 miliona putnika., što ga čini jednim od najprometnijih aerodroma u Skandinaviji. Otvoren je 1925.godine, što znači da jedan od najstarijih međunarodnih aerodroma u Evropi i svetu.  Od aerodroma do centra možete stići  metroom, vozom, autobusom ili taksijem. Metro stanica se nalazi ispred terminaa 1 i vozovi idu na svakih 5 minuta u toku dana. Autobus oznake A5 saobraća od aerodroma do grada.

I dok oživljavate Hamletove priče u dvorcu Kronborg, poželećete da barem još jednom proživite bajku u Kopenhagenu…

Fluggesellschaften

Andere Angebote