Alitalia je nacionalna avio kompanija Italije.

Sedište kompanije je na Fjumićino aerodromu u Rimu, a glavni aerodromi (hubs) se nalaze na istoj vazdušnoj luci u Rimu, odnosno na aerodromu Malpensa u Milanu.

Osnovana je 16. septembra 1946. godine kao Aerolinee Italiane Internazionali, poznatija kao Alitalija (Ali – krilaItalia – Italija).

Alitalia je vodeći nosilac brojnih italijanskih operativnih letova u celom svetu, a sedišta su joj u Italiji podeljena na aerodromima u Milanu (Malpensa) i Rimu (Fiumicino). Od 2009. godine došlo je do fuzije avio kompanija Air One i Alitalia, što je stvorilo jednu jaku i stabilnu avio kompaniju Alitalia, kakvu je danas znamo. Integracija dve vazduhoplovne kompanije značila je pre svega bolju organizaciju mreže koja sada ima više od 2.200 letova nedeljno samo na osnovu podataka kao što je prodaja avio karata i šest najvećih aerodroma u Italiji (Rim, Milano, Torino, Venecija, Napulj i Katania).

Svoje putnike prevozi do mnogih evropskih i svetskih destinacija kao npr  Indiji, Koreji, Japanu, Argentini, Brazilu, Čileu, Južnoj Africi, Keniji i Mauricijusu

Tradicionalno obavlja čarter letove za potrebe Vatikana tj. za poglavara rimokatoličke crkve.

Alitalia poseduje potpuno obnovljenu flotu, jednu od najmlađih u svetu. Avioni koji čine Alitalia flotu su: Boeing, Airbus, Embraer.