LOT je nacionalna avio kompanija Poljske, osnovana davne 1929. godine što je i svrstava u jednu od najstarijih avio kompanija na svetu. Sedište avio kompanije je u Varšavi gde se nalazi i glavni aerodrom.

Od 1930. godine LOT je članica IATE, a od 2003. godine postala je i članica najjače svetske alijanse Star Alliance, na čelu sa Lufthansom. LOT povezuje Varšavu sa skoro celom Evropom, najveći broj linija je ka Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj i Španiji. Takođe LOT leti i do Afrike, Azije i Severne Amerike.

Flotu LOT Airlinesa čine 37 aviona od kojih su 2 Boeing 787 Dreamliner – najmoderniji avioni današnjice. Ovaj avion odlikuje velika udobnost putovanja, šira prostranost kabine, manja buka, više prostora za ručni prtljag, visok nivo konfora tokom leta na svim klasama i nečujan motor aviona tokom leta.

Avio kompanija LOT je više puta nagrađivana kao najbolja avio kompanija centralne i istočne Evrope. Ovu nagradu kompanija je osvajala uzastopno 12 godina, u periodu od 1998. do 2009.godine.

Klase u avionu:

U zavisnosti od dužine leta, LOT  upravlja sa dva sistema rezervisanih klasa. Svaka klasa se razlikuje pristupom uslugama tokom planiranja putovanja ili samog leta.

  • LOT Ekonomska Simple namenjena je putnicima, kojima povoljna cena je bitan faktor prilikom putovanja. U cenu karte uključene su između ostalog grickalice i piće i mogućnost odabira načina čekiranja. Dodatno se plaćaju osveženja, registrovani prtljag i odabir sedišta.
  • LOT Ekonomska klasa je proširena za registrovani prtljag koji je uključen u cenu i za mogućnost dobijanja popusta za decu.
  • LOT Ekonomska Plus je za zahtevnije klijente i nudi posebnu telefonsku kontakt liniju, prednost prilikom čekiranja, ukrcavanja i predavanja prtljaga, sedišta na početku aviona, kao i plaćeni pristup poslovnom klubu.
  • LOT Biznis klasa je najudobniji način putovanja na kratkim putovanjima. Cena karte obuhvata sve pogodnosti iz nižih klasa, kao i zasebno čekiranje i bezbedonosnu kontrola, koje omogućavaju putnicima da brzo prođu aerodromsku proceduru.
  • LOT Ekonomska klasa omogućava putnicima povoljno putovanje u slučaju letenja na dalje destinacije. U  ceni karte putnicima su na raspolaganju ćebe sa jastukom, zabavni sadržaj tokom leta, osveženja i pića, telefonska kontakt linija, predati prtljag, čekiranje online i na samom aerodromu.
  • LOT Premium klasa označava prioritet prilikom čekiranja, ukrcavanja i predavanja prtljaga, pristup štampi i mogućnost odabiru sedišta. Dodatno se naplaćuje pristup poslovnom klubu.
  • LOT Business klasa je najudobniji način putovanja na dugim relacijama. U cenu karte su uključene sve pogodnosti kao i pristup poslovnom klubu. Putnici mogu proći kroz zasebno čekiranje i odvojenu bezbednosnu proveru, koja im omogućava da brzo završe aerodromku proceduru.

Najpopularniji let ove kompanije iz Beograda je direktan let do Varšave. Sa presedanjem to su letovi do Toronta i Čikaga pre svega po vrlo povoljnim cenama. Tu su i destinacije kao što su Moskva, Helsinki, Berlin, Hamburg, London i Pariz.