Avio karte Podgorica Bukurešt, Zovu ga Pariz Istoka

AVIO KARTA PODGORICA – BUKUREŠT

Poznat po širokim bulevarima sa tri trake, predivnim gradevinama stila Belle Époque i dobrom glasu grada sa sjajnim provodom, zbog čega je 1900-tih dobio nadimak “Mali Pariz”, Bukurešt, glavni grad i najveći grad Rumunije je danas užurbana metropola. Legenda kaže da je Bukurešt, na obalama reke Dombovite, osnovao pastir Bucur, čije ime u bukvalnom prevodu znači “zadovoljstvo”. Navodno da su muzika frule koju je pastir svirao zanela ljude, a njegovo ukusno grozđe iz obližnjih vinograda osvojilo lokalne trgovce, koji su grad nazvali po pastiru.

PUTOVANJE U BUKUREŠT

Bukurešt je gravni grad Rumunije, smešten na obalama reke Dambovite, koja se spaja sa rekom Arges, pritokom Dunava. Nekoliko jezera se prostire gradom, a malo veštačko jezero Cismigiu, koga okružuje vrt Cismigiu se nalazi u samom centru Bukuresta. Ime Cismigiu potiče od turskog izraza cismea, što znači “javna česma.” Vrt Cismigiu ima bogatu istoriju, jer su ga posećivali brojni pesnici i pisci. Vrt Cismiu, otvoren 1847. godine, po projektu nemačkog arhitekte je danas glavno mesto rekreacije Za Cismigiu Vrt je sa rumunskih planina doneto više od 30000 vrsta drveća i biljki, dok egzotične biljke ovog parka potiču iz botaničkih bašti Beča.

Pored jezera i parka Cismigiu, Bukurešt ima nekoliko drugih velikih vrtova, među kojima su Herastrau Park i Botanička basta.

ŠTA VIDETI U BUKUREŠTU

Grad ima nekolicinu lepih građevina, široke bulevare, prostrane parkove i odlična mesta za provod. Avio karta Beograd – Bukurešt će Vam omogućiti da brzo i jeftino stignete u Bukurešt.

Athenaeum – Zdanje Athenaeuma je sagrađeno 1888. u neoklasičnom stilu, na inicijativu grupe rumunskih intelektualaca, a danas je ono jedan od simbola Bukurešta. U Atheaneumu je sedište filharmonije “George Enescu”. U ovom izuzetno akustičnom zdanju su nastupali brojni svetski muzičari.

Kuća slobodne štampe – Impresivnu građevinu Casa Scanteii, koja stoji nekako preteći na ulazu u Bukurešt. U njoj bile smeštene sve štamparije i novinske kuće Bukurešta, a ovu funkciju ima i danas.

Trijumfalni luk  – Originalno sagrađen od drveta, 1922. godine, u slavu rumunskih vojnika koji su se borili u Prvom svetskom ratu, Trijumfalni luk Bukurešta koji danas vidimo, sagrađen od Deva granita, potiče iz 1936. godine. Unutrašnje stepenice omogućavaju posetiocima da se popnu do vrha Trijumfalnog luka, odakle se pruža izvanredan pogled na grad.

Bulevar Pobede  – najstariji i verovatno najlepši bulevar u gradu. Sagrađen 1692. godine kao veza između Starog kneževog dvora i Palate Mogosoaia, Bulevar Pobede je originalno bio popločan hrastovim gredama. Ulica je dobila ime Calea Victoriei 1878. godine, posle rumunskog rata za nezavisnost. Šetajući Bulevarom pobede, od Palate pobede do Palate nacionalnog ujedinjenja, omogućava upoznavanje nekih od najveličanstvenijih građevina Bukurešta, kao što su Cantacuzino palace, istorijski Trg revolucije, Dom vojske, Muzej narodne istorije…

Palata Cantacuzino – Za Grigora Cantacuzina se veruje da je 1899. godine bio jedan od najbogatijih državljana Rumunije. Kao premijer, želeo je da sagradi najelegantiju građevinu u Bukureštu. Palata Cantacuzino je sagrađena u eklektičkom francuskom arhitektonskom stilu, između 1898. i 1900. godine po projektima arhitekte Iona Berindei. Kombinacijom elemenata neoklasicističke arhitekture, ovu palatu krase terase od kovanog gvožđa, visoki lučni zidovi i visoka kapija – sa elegantnim vratima od kovanog gvožđa, koje povezuju dva lava.

Trg Revolucije – stekao je svetsku popularnost kada su svetski mediji preneli poslednje trenutke moći Nikolaja Čaušeskua, 21. decembra 1989. godine. Ovde, na balkonu nekadašnjeg sedišta Komunističke partije je zurio u neverici, dok je njegov narod ispod njega tražio da se povuče sa vlasti. Značaj trga Revolucije potiče iz mnogo ranijeg vremena od dramatičnih događaja revolucije 1989. godine. Na udaljenoj strani trga stoji nekadašnja Kraljevska palata, u kojoj je danas Narodni muzej, kao i veličanstveni istorijski hotel Athenee palace. Na južnom kraju trga možete posetiti malenu, ali lepu pravoslavnu crkvu Kretzulescu.

Četvrt Lipscani – jedinstveni šarm Bukurešta možete verovatno najbolje upoznati u četvri poznatoj kao Lipscani, koja obuhvata mešavinu ulica između Calea Victoriei, Bulevara Bratianu, Bulevara Regina Elisabeta i reke Dambovite. Nekada glamurozni stambeni deo, stari centar je danas preuređen u bogat kraj. Početkom 1400. godine je većina trgovaca i zanatlija – Rumuna, Austrijanaca, Grka, Bugara, Srba, Jermena i Jevreja otvorila svoje radnje u ovom delu grada. Uskoro je ovaj kraj dobio ime Lipsca ili Leiptzig. Ostale ulice su dobile nazive po raznim zanatima i esnafima, kao što su Blanari – krznari, Covaci – kovači, Gabroveni – nožari i Cavafii Vechi – obućari. Mešavina nacija i kultura je omogućila mešavinu arhitektonskih stilova, od baroka, preko neoklasike do art nouva. Danas je kvart Lipscani mesto brojnih galerija, antikvarnica i kafića. Možete šetati uzanim kaldrmisanim ulicama, tokom lepog dana i zamišljati vlasnike radnjica blizu svojih radnji, koji pozivaju na kupovinu njihovih proizvoda, cenkajući se oko konačnih cena. Nemojte zaboraviti da svratite do pravougaonog dvorišta Hanul cu Tei, između ulice Strada Lipscani i Strada Blanari, gde se nalazi mnoštvo umetničkih prodavnica i antikvarnica.

Stari Knežev dvor i crkva – u središtu istorijskog dela Bukurešta se nalaze ostaci Starog Kneževog dvora (Curtea Veche), koga je u 15. veku sagradio Vlad Tepes, poznat kao Drakula. Po lokalnoj priči, Vlad je držao zatvorenike u tamnici, koja je počinjala ispod Kneževog dvora, a pružala se ispod grada. Od svega toga je danas ostalo par zidova, lukova, grobova i korintski stub. Stari dvorski muzej je osnovan 1972. godine, kada su arheološkim istraživanjem otkriveni svedoci najranijih stanovnika Bukurešta – ostaci tvrđave, kao i dačka keramika i rimski novčići. Najstariji dokumenat koji potvrđuje poreklo imena grada Bukurešta, izdat 20. septembra 1459. godine i potpisan od strane kneza Vlada Tepeša, je pronađen ovde. Pored dvora je Stara dvorska crkva (Biserica Curtea Veche), iz 1559. godine, koju smatraju najstarijom u Bukureštu. Tokom dva veka je crkva služila za krunisanje rumunskih kraljevića. Očuvane su neke originalne freske iz 16. veka.

Parlament – monumentalna palata Parlamenta Rumunije, ranije poznata kao Narodna palata, koju je sagradio komunistički vođa Nikolaje Čaušesku, predstavlja, posle Pentagona, drugu po veličini upravnu zgradu na svetu. Po Ginisovom rekordu, palata Parlamenta u Bukureštu je najveća građanska upravna zgrada, kao i najskuplja administrativna građevina, koja je sagrađena velikim naporima. Palata je projektovana i gotovo završena tokom Čaušeskuove vladavine kao sedište političke i upravne moći. Parlament je gradilo 20000 radnika i 700 arhitekata. Sastoji se iz 12 spratova, 1100 prostorija, hodnika dužine 100 metara i četiri podzemna nivoa, sa ogromnim bunkerom za zaštitu od nuklearnog napada. Zgrada Parlamenta je izgrađena isključivo od rumunskog materijala i odiše kvalitetom koji su izveli najbolji umetnici Rumunije. Razgledanje Parlamenta obuhvata mali deo vrhunski uređenih prostorija, velikih sala i odeljenja, koje je koristio Senat, kada nije zasedao. Unutrašnjost je luksuzni prikaz kristalnih lustera, mozaika, hrastove lamperije, mermera, zlatnog lišća, vitraža na prozorima i podova prekrivenih raskošnim tepisima.

Bukurešt ima još mnogo građevina koje ga čine “Parizom istoka”, koje će Vas sigurno fascinirati, ali preporučujem da odvojite malo vremena da uživate u pivu ispod prekrasnih obojenih trezora Caru ‘cu Bere, najpoznatije pivare u Starom gradu. Možda je to turistička zamka, ali teško je odoleti zabavi u živj muzici igledati lokalno stanovništvo u tradicionalnoj nošnji.

AVIO KARTA BEOGRAD – BUKUREŠT

Avio karta Beograd – Bukurešt može da se kupi već po ceni od oko 115 eura. Avio karta Beograd – Bukurešt može da se uzme i sa uslugom direktnog leta (bez presedanja), a ovakvu vrstu karata nude Airserbia i Tarom. Cena ovakve avio karte Beograd – Bukurešt iznosi od 150 eura. Avio karta Beograd – Bukurešt je na raspolaganju svih sedam dana u nedelji, sa presedanjem. Najpovoljniju avio kartu Beograd – Bukurešt nudi Aegean airlines. Ukoliko samostalno pretražujete ponude, oznaka aerodroma je BUH, a Bukurešt pišete: Bucharest.

Međunarodni aerodrom Henri Koanda nalazi se u gradiću Otopeniju 16,5km severno od centra Bukurešta. Godišnje ovim aerodrom prođe oko 4,5 miliona putnika. Tokom Drugog svetskog rata ovaj aerodrom su koristile snage Trećeg rajha i sve do 1965. godine korišćen je kao vojni aerodrom, dok je u civilne svrhe tada služio aerodrom Banease. Henri Koanda je bio veoma uspešan i slavan rumunski pronalazač fizičar, pionir aerodinamike. Bukurešt ima više aerodroma (tri velika) a najveći i najvažniji je Henri Koanda, nekada poznat kao Otopeni. Aerodrom je sa centrom povezan linijom prigradske železnice. Linije sa oznakama 780 i 783 saobraćaju do željezničke stanice ili do centra. Linija 783 saobraća i tokom noći (u intervalu od 40 minuta).

Želim Vam mnogo lepih trenutaka u ovom fascinantnom gradu.